رینگ و فلنج تولید شده از ورق ST37 شرکت آبین گستر مارلیک
فلنج یا رینگ چیست ؟
قطعه دایره ای شکلی یا دیسکی شکلی است غالبا فلزی یا چدنی که همیشه به صورت جفت به کمک پیچ و مهره دو قطعه را به هم متصل می سازد .
همانگونه که می دانید روش های متفاوتی به منظور اتصال لوله و اقلام آن به یکدیگیر و یا به تجهیزات دیگر مانند پمپ , لرزه گیر و ... وجود دارد مانند اتصالات رزوه ای و مهره ماسوره یا جوشکاری , اما روش های دیگیری نیز وجود دارد که یکی از پرکاربرد ترین آنها اتصالات فلنجی است . برای اتصال رینگ ها و فلنج ها به یکدیگر از پیچ و مهره در ابعاد مختلف استفاده می گردد . از این نوع اتصالات برای تمام خطوط انتقال برای هر نوع سیالی مانند گاز و یا مایع و برای فشار های کم یا زیاد استفاده می گردد و باعث ارتباط شیر آلات با لوله ها می شود . جهت آب بندی مناسب بین دو فلنج حتما از واشر های لاستیکی (گسگت یا آب بند ) استفاده می گردد . جنس فلنج ها معمولا از فولاد و آلیاژهای آن و یا از چدن و سایر مواد مانند استیل و برنج و .. می باشد .
مهمترین ویژگی استفاده از انواع فلنج :
مهمترین ویژگی قابلیت جدا سازی ان است . به زبان ساده این بدان معناست که در حالت معمولی در صورتی که دو عدد لوله را که به یکدیگر جوش داده شده اند , داشته باشیم و بخواهیم آنها را جدا کنیم , باید برشکاری انجام شده و دوباره جوشکاری کنیم . اما با استفاده از فلنج ها , از آنجایی که اتصال آنها توسط پیچ و مهره صورت گرفته است تنها با باز و بسته کردن پیچ و مهره ها امکان جدا سازی به راحتی فراهم می گردد .
نحوه اتصال فلنج ها به صورت ساده به شرح زیر است :
. به هر یک از دو قسمت لوله یک فلنج اتصال داده می شود ( تجهیزات لوله کشی مثلا پمپ ها همراه فلنج هستند ) .
. دو فلنج از قسمت سطح فلنج ( Face ) روبروی یکدیگر قرار می گیرند .
. برای آب بندی بین دو فلنج حتما از واشر آب بندی استفاده گردد
. در انتها دو فلنج توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل و فشرده می شوند .
فلنج ها به طور کلی از سه قسمت تشکیل شده اند :
.بدنه فلنج
.آب بند (گسکت )
.جای پیچ و مهره
ساختمان ظاهری فلنج بسیار ساده است و از یک سطح بیرونی صاف , صفحه گرد بیرونی و درونی , جای پیچ و گلویی تشکیل شده است که در واقع یک صفحه گرد بزرگ که در مرکز آن یک دایره کوچک قرار میگیرد و بین شعاع داخلی و شعاع خارجی تعدادی سوراخ ( جای پیچ ) وجود دارد .
فلنج ها بر اساس ساختار و ظاهر , جنس بدنه و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند . فلنج های فولادی و انواع آلیاژ های آن , فلنج های استیل و چدنی نمونه هایی از جنس های فلنج ها می باشد .
فلنج ها با توجه به فشاری که می توانند تحمل کنند به کلاس های مختلف طبقه بندی می شوند . مثلا فلنج های فولادی و آلیاژ های آن فشاری های 150 تا 2500 پی اس آی را می توانند تحمل کنند . فلنج با سطح ساده , فلنج با سطح برجسته , فلنج گلودار جوشی , فلنج کور , فلنج دنده ای , فلنج لبه کار و فلنج روکار نمونه ای از فلنج ها بر اساس ساختار و ظاهر می باشد .
کاربردهای فلنج :
فلنج کور در پایان مسیر لوله کشی و مسیر های دارای فشار به کار رفته و فلنج روکار در سرویس های معمولی , فلنج های گلودار جوشی برای تحمل فشار های بالا و دماهای بسیار پایین استفاده می شود .
فلنج در جاهایی استفاده می شود که یک اتصال قابلیت جدا شدن از پیکر بندی اصلی را داشته باشد و تقریبا در تمامی سیستم های اتصالی کاربرد دارد مثلا اتصال لوله به لوله ها , شیر آلات و ...
اتصالات فلنج دار از نظر کارایی به اتصالات دنده ای ( رزوه ای ) برتری دارد
فلنج های از نظر شکل ظاهری :
فلنج با سطح ساده (flat face ) : همانگونه که از نام آن پیداست سطح صافی دارد
و دارای برآمدگی نیست به همین علت در فشار های کم کاربرد دارد . در اکثر مواقع از این فلنج
برای اتصال شیر ها و اتصالات چدنی و فنلج های غیر فولادی پمپ ها به کار می رود .
فلنج گلودارجوشی (WELD NECK ) :
این نوع فلنج دارای یک گلویی می باشد و قسمت گلویی آن به لوله فولادی جوشکاری می
شود .
فلنج دنده ای (رزوه ای ) : فلنج رزوه ای (Threaded Flange ) که با نام فلنج دنده ای
نیز شناخته می شود , دارای رزوه هایی در درون خود است و به صورت پیچی به لوله مورد نظر
متصل می گردد .
روکار یا اسلیپان (SLIP-ON FLANGE )
این فلنج به وسیله جوشکاری به لوله متصل می شود . جهت اتصال ابتدا لوله داخل فلنج قرار می گیرد و سپس از داخل و خارج به روش FILLET جوشکاری انجام میگیرد تا آب بندی بهتری داشته باشد . مکانیزم اتصال این نوع فلنج به لوله به این صورت است که لوله طوری داخل فلنج قرار میگیرد که به اندازه ضخامت لوله به علاوه 1/6 میلیمتر تا 3/2 میلیمتر لوله از صفحه داخل آن فاصله داشته باشد و از داخل و خارج جوشکاری لب به لب می گردد .
مقاومت فلنج روکار در برابر فشار داخلی دو سوم و در برابر بار خستگی (Fatigue ) یک سوم فلنج گردندار می باشد .
از این نوع فنلج غالبا در مواردی استفاده می شود که محل لازم برای فلنج گلودار جوشی موجود نیست و جوش داخلی آن نسبت به فلنج گردندار بیشتر خورده می شود و هزینه نصب آن از فلنج گردندار بیشتر است .
معایب فلنج اسلیپان :
. مقاومت کم در برابر ارتعاشات نسبت به سایر فلنج ها
. شکل پذیری آن در دماهای بالا
. جوشکاری داخل آن مقداری خسته کننده است
ویژگی های خاص فلنج اسلیپان :
. نصب آن بسیار آسان است
. تراز آن به نسبت سایر فلنج ها ساده تر است
. برای بریدن لوله دقت زیادی لازم نیست
. برای تمام فشار ها تولید می شود
کاهنده ( تبدیلی )
فلنج کور : فلنج کور (Blind Flange ) همانند یک دیسک است که جهت مسدود کردن مسیر عبورسیالات در انتهای مسیر خط لوله استفاده می شود به همین دلیل فلنج کور بر خلاف سایر فلنج ها , مقطعی برای عبور مایعات ندارد .
کاربرد فلنج کور در حقیقت با سایر فلنج ها متضاد می باشد به این معنا که سایر فلنج ها بااتصال دادن لوله ها یه یکدیگر موجب برقراری جریان سیالات می شود در حالی که فلنج کور باقرار گیری در انتهای خطوط لوله کشی موجب قطع جریان سیالات می شود . اسم این محصولنیز از کاربرد آن نشات می گیرد چرا که جریان و خطوط سیستم لوله کشی را کور می نماید .
شیوه نصب فلنج کور نیز مانند سایر فلنج ها می باشد . به طور کلی فلنج ها به صورت جفت جفت فروخته می شوند و یکی از صفحات (غیر کور ) به سر لوله جوش داده می شود سپس صفحه دیگر فلنج به فلنجی که به لوله جوش داده شده است , با پیچ و مهره متصل می شود و مسیر جریان سیالات را قطع می کند .
مزایای فلنج کور :
. قابلیت تغییر کاربری لوله : شیوه نصب این فلنج موجب می شود تا در صورت نیاز فلنج کور کننده باز شود و یک فلنج دیگر با کاربری دیگر متصل گردد و مسیر و خطوط لوله کشی از آن جهت امتداد یابد . در حقیقت میتوان گفت که کور کردن جریان با استفاده از این محصول میتواند موقتی یا دائمی باشد و از همین جهت مزایای زیادی برای شما به همراه خواهد داشت .
. آب بندی و عدم نشتی سیالات : در زمان نصب این محصول با استفاده از واشر های مخصوص به خوبی آب بندی صورت میگیرد و هیچ گونه نفوذ و نشتی از آن صورت نمی گیرد .
. قابلیت تعمیرات و تغییرات : از مضرات لوله کشی با جوشکاری این می باشد که اگر در نقطه ای نیاز به تعمیرات و یا تغییرات داشته باشد باید کاملا برش داده شود . اما با استفاده از این فلنج فقط کافیست در زمان لزوم پیچ و مهره ها را باز و با اتمام کار مجددا ببندید .